20 пенсів 1986, Ірландія.


Монета 20 пенсів з зображенням коня повторила дизайн монети ірландські півкрони, випущеної в Ірландії в 1928 році. Монета увійшла в обіг 30 жовтня 1986 р. Двадцять пенсів стала першою монетою десяткової системи, яка за розміром не співпадала зі своїм британським аналогом.

Склад монети: 79% мідь, 20% цинк і 1% нікелю. Було підраховано, що цей склад буде дешевше, ніж виробництво звичайних мідно-нікелевих монет. Бічна поверхня монети має шість зарубок, вона поперемінно гладка і рифлена. Маса монети 8,47 грамів, в той час як її діаметр 2,71 сантиметрів. Монета була розроблена для полегшення обміну в торгівлі.

Аверс: у центрі розміщено герб Ірландії, що являє собою золоту арфу з срібними струнами в блакитному (синьому) полі. Арфа довгий час була геральдичним символом Ірландії. У сучасному вигляді герб затверджений 9 листопада 1945 року.

Реверс: зображена ірландська спортивна порода коней -"Гунтер". Отримана від схрещування двох різних порід коней чистокровної англійської та ваговозних ірландської порід. Гунтер узяв все найкращі якості від цих порід - добрий, урівноважений характер він отримав від ваговоза, а витривалість з атлетичністю від англійської чистокровки. Гунтер в основних цілях використовують в кінному спорті. На сьогоднішній день ця порода коней вважається найпопулярнішою. 

Період - 1986-2000

Матеріал - нікелева бронза

Гурт - ребристий з гладкими ділянками

Маса - 8,47г

Діаметр - 27,1мм

Товщина - 1,94мм

Ціна - 0,6-1,4$

Коментарі